Протидія торгівлі людьми: виклики пандемії COVID-19

Продовжуємо інформувати про моніторингову діяльність.

З метою аналізу ситуації можливого підвищення вразливості до потрапляння в ситуацію торгівлі людьми та посилення реагування на виклики пов’язані з появою та поширенням COVID-19 та введенням карантинних заходів, в листопаді 2020 року ГО «Ла Страда-Україна» проведено моніторинг «Протидія торгівлі людьми: виклики пандемії COVID-19».

Моніторинг спрямований на вивчення:

– впливу пандемії COVID 19 на якість реагування суб’єктів які здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми;

– включення до регіональних цільових програм заходів із реагування на наслідки пандемії COVID 19, в тому числі чи виділялось додаткове фінансування на діяльність із запобігання та протидію торгівлі людьми;

Деякі висновки моніторингу:

– закриття кордонів та обмеження транспортного сполучення (на час дії жорстких карантинних заходів) унеможливили переміщення людей за кордон;

– підвищилась уразливість до потрапляння в ситуацію торгівлі людьми внутрішньодержавного характеру відносно громадян, які через карантинні заходи втратили джерела доходів;

– масове звільнення та повернення до України трудових мігрантів, що зазнавали трудової експлуатації за кордоном;

– найбільш поширеною формою торгівлі людьми стала сексуальна експлуатація (експлуатація з метою проституції);

– на другому місці переважає торгівля людьми у формі трудової експлуатації.

Враховуючі нові тенденції, пов’язані із поширенням пандемії COVID-19 в регіонах здійснюються заходи щодо недопущення трудової експлуатації громадян:

– превентивні заходи із роз’яснення законодавства про працю та щодо недопущення трудової експлуатації, в тому числі в умовах запроваджених карантинних заходів;

– заходи державного нагляду (контролю).

Висновки моніторингу:

1. Підвищилась уразливість до потрапляння в ситуацію торгівлі людьми внутрішньодержавного характеру відносно громадян, які через карантинні заходи втратили джерела доходів;

2. Починаючи з запровадження в Україні карантинних заходів (березень 2020) в жодній області, від якої отримано відповіді, додаткове фінансування на діяльність із запобігання та протидію торгівлі людьми не виділялося.

3. Змін до обласних програм з протидії торгівлі людьми, які спрямовані на реагування в умовах пандемії COVID-19 не вносилось.

4. Превентивна робота перейшла у формат онлайн: актуальна інформація розміщується на сайтах обласних районних, міських державних адміністрацій, використовується соціальна мережа Фейсбук, телеграм канали, тощо.

5. Посилена інформаційна превентивна робота для підвищення рівня обізнаності населення про ризики потрапляння у ситуацію торгівлі людьми в умовах пандемії COVID-19.

Рекомендації:

Обласним державним адміністраціям:

1. Здійснювати аналіз потреб регіону в умовах підвищення уразливості до потрапляння в ситуацію торгівлі людьми внутрішньодержавного характеру відносно громадян, які через карантинні заходи втратили джерела доходів.

2. Здійснювати заходи щодо недопущення трудової експлуатації, в тому числі в умовах запроваджених карантинних заходів.

3. Вивчити можливість виділення (перерозподілу) фінансових ресурсів на діяльність із запобігання та протидію торгівлі людьми в умовах пандемії COVID-19.

4. Враховуючи пандемію COVID-19 та введенні карантинні обмеження змінювати форми роботи з постраждалими або ж потенційно постраждалими, в тому числі шляхом переведення у онлайн формат.

5. Проводити інформаційну превентивну роботу для підвищення рівня обізнаності населення про ризики потрапляння у ситуацію торгівлі людьми в умовах пандемії COVID-19.

Результати моніторингу представлені під час круглого столу «Протидія торгівлі людьми: виклики пандемії COVID-19» 26 листопада 2020 року.

З повним текстом моніторингу ви можете ознайомитись за посиланням: https://la-strada.org.ua/download/monitoryng-vplyvu-covid-19

Моніторинг проведено в рамках проекту «Адвокація для покращення реагування держави та політики з протидії торгівлі людьми», який впроваджується за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Норвегії