В Україні працює чат-бот «Допомога постраждалим від сексуального насильства, пов'язаного з війною»

Громадська організація «Ла Страда – Україна» у співпраці з Офісом Генерального прокурора України розробили та запустили чат-бот для постраждалих від сексуального насильства, пов’язаного з війною – @survivors_support_bot.

https://t.me/survivors_support_bot

Сексуальне насильство стало одним з інструментів, який російські військові використовують для деморалізації та терору цивільного населення.

З тим, як Збройні Сили України звільняють тимчасово окуповані території України, стає відомо все більше і більше про військові злочини, вчинені російськими окупантами.

Після звільнення Київської області у березні 2022 року стало відомо про масові випадки сексуального насильства та зґвалтування цивільного населення, жінок, чоловіків і дітей російськими військовими. Зараз така ж інформація надходить з Донецької, Херсонської, Миколаївської областей.

Багато постраждалих від сексуального насильства, пов’язаного з війною,  не готові говорити про те, що трапилось та заявляти у правоохоронні органи, адже ця тема дуже травматична та складна для людини, яка пережила подібний досвід.

З 24 лютого по 30 жовтня на Національну гарячу лінію з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та ґендерної дискримінації надійшло 24 звернення з різних областей України про сексуальне насильство з боку російських військових.

На сьогодні Офіс Генерального прокурора України має інформацію про більше ніж 150 випадків злочинів сексуального насильства, вчинених військовими рф, але це лише ті, по яким мають свідчення постраждалих.

Сьогодні дуже важко точно сказати, скільки людей постраждали від такого насильства. Цьому сприяє неможливість отримати інформацію з тимчасово окупованих територій та  територій на яких ведуться активні бойові дії.  Також постраждалі часто не звертаються за допомогою, оскільки не ідентифікують себе постраждалими. У переважній більшості це трапляється у випадках інших від зґвалтування форм сексуального насильства, а також, коли сексуальний контакт відбувся за умовною «згодою» постраждалої особи внаслідок залякування, шантажу чи під тиском.

Саме тому ГО «Ла Страда – Україна» у співпраці з Офісом Генерального прокурора України запустили чат-бот, в якому можна знайти важливу інформацію:

  • Що таке сексуальне насильство, пов’язане з війною;
  • Куди звертатися за допомогою та підтримкою;
  • Як задокументувати злочин та як про нього повідомити.

Також за допомогою чат-боту ( за бажанням анонімно) Ви можете надати інформацію про злочин, яка буде передана  до Офісу Генерального прокурора, через онлайн форму.

 У розділі Допомога/Підтримка Ви можете знайти контакти та інформацію про організації, які надають психологічну, юридичну, медичну, соціальну та гуманітарну допомогу постраждалим від сексуального насильства, пов’язаного з війною.

Також Ви можете отримати психологічну підтримку та юридичну консультацію одразу, перейшовши у чат-боті на Телеграм канал Національної гарячої лінії з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та ґендерної дискримінації у розділі «Психологічна консультація» та «Гарячі лінії».

Гаряча лінія працює за принципом анонімності та конфіденційності.

Для запитів ЗМІ:
Зінченко Ольга, менеджерка з комунікацій ГО «Ла Страда – Україна»
o.zinchenko@la-strada.org.ua
Telegram: +38 063 437 84 58

en_USEnglish