У надзвичайних ситуаціях права та безпека постраждалих від торгівлі людьми повинні бути дотримані та захищені.

У надзвичайних ситуаціях права та безпека постраждалих від торгівлі людьми повинні бути дотримані та захищені

У надзвичайних ситуаціях права та безпека постраждалих від торгівлі людьми повинні бути дотримані та захищені.
 
У розпал пандемії COVID-19, Група експертів Ради Європи з протидії торгівлі людьми (GRETA) звертає увагу на особливі труднощі, з якими стикаються постраждалі від торгівлі людьми, які, як правило, опиняються в становищі надзвичайної вразливості.
 
Окрім того, що вони зазнають психологічних та фізичних травм, багато з цих жінок, чоловіків та дітей не мають засобів до існування, можуть перебувати в ситуації неврегульованої міграції чи нелегального працевлаштування, не мати медичного чи соціального захисту, документів та ресурсів, які б дозволяли їм повернутися до своїх країн.
 
Під час пандемії COVID-19 їх ситуація може тільки погіршитися, а злочинці можуть активно використовувати цю глобальну кризу та вразливість для збільшення фінансового прибутку, який генерує торгівля людьми. Для того, щоб стримати поширення вірусу та врятувати життя, держави-члени Ради Європи наголошують на надзвичайній ситуації та вживають невідкладні та інші обмежувальні заходи, включаючи обов’язковий карантин, відміну заходів, які не є життєво необхідними, закриття кордонів тощо. Хоча дані заходи є необхідними, в той же час вони можуть призводити до ускладнень в роботі фахівців, які допомагають та захищають постраждалих від торгівлі людьми.
 
У багатьох країнах правоохоронні органи мобілізуються у зв’язку з надзвичайною ситуацією чи іншими обмежувальними заходами, що обмежує їхні можливості щодо розслідування випадків торгівлі людьми та виявлення постраждалих.
 
Аналогічно, інші суб’єкти, які можуть виявляти ситуації торгівлі людьми, такі як: інспектори праці, соціальні працівники, медичні працівники та НУО в даний час сильно обмежені у своїй діяльності. Багато постраждалих є «невидимими» і ризик того, що вони залишаються неідентифікованими та незахищеними, посилюється, оскільки увага та ресурси, спрямовані на стримування поширення COVID-19.
 
Організації громадянського суспільства, які надають притулок, підтримку та допомогу постраждалим від торгівлі людьми, заявляють про ситуації відмови в доступі до притулків таким постраждали через COVID-19, піддаючи їх небезпеці безпритульності та продовження експлуатації. Деякі притулки повідомили про випадки інфікування COVID-19, і були змушені закритися, щоб не піддавати небезпеки інших осіб, які там залишаються. В той час в деяких країнах НУО змушені були закрити офіси, притулки та аутріч роботу серед біженців. (https://bit.ly/2UXq9SK)
 
Більшість громадських організацій зменшили перебування своїх працівників в офісі, і хоча вони прагнуть надавати юридичну та іншу підтримку онлайн або телефоном, послуги, які ними надавалися, були частково призупинені, і все виникає більше занепокоєння щодо наявності фінансування для їх продовження.
 
Без доступу до безпечного житла, спеціалізованих закладів, медичної та психологічної допомоги, постраждалі від торгівлі людьми, навіть коли їх виявляють, піддаються ревіктимізації, так само, як вони піддаються впливу вірусу.
 
Перенесення судових засідань спричиняє значні порушення в провадженні судових процесів в кримінальних, цивільних та адміністративних судах, відновленні прав постраждалих осіб.
Надзвичайна ситуація чи інші обмежувальні заходи також мають наслідки для повернення постраждалих від торгівлі людьми в країни їх походження, яке може затягнутися в часі або, навпаки, спричинити загрозу, навіть якщо існують серйозні ризики для здоров’я та захисту особи в країнах повернення. Цілком зрозуміло, що уряди повинні робити вибір щодо пріоритетів та ресурсів, коли стикаються з ризиками для життя та фізичної цілісності. Однак GRETA нагадує, що Конвенція Ради Європи про заходи щодо протидії торгівлі людьми продовжує застосовуватися і під час надзвичайних заходів. Відповідно до Конвенції, держави-учасниці зобов’язані ідентифікувати постраждалих від торгівлі людьми та вживати заходи для сприяння їх фізичному, психологічному та соціальному відновленню з урахуванням їх потреб у безпеці та захисті.
 
Ці заходи застосовуються до всіх постраждалих – жінок, чоловіків та дітей, які постраждали від транснаціональної чи національної торгівлі людьми, незалежно від форми експлуатації та країни, де вони експлуатувалися. Всі інші заходи допомоги та захисту відповідно до Конвенції, включаючи право на період відновлення та роздумів, надання дозволу на проживання та оцінку ризику та безпеки перед будь-яким поверненням, мають застосовувати до постраждалих від торгівлі людьми. GRETA повинна нагадувати керівникам держав-сторін про правовий та моральний обов’язок не обмежувати права та захист найбільш вразливих груп, до яких належать постраждалі торгівлі людьми.
 
Продемонстрована солідарність показала, що наше суспільство знаходить способи залишатись солідарним і подолати ізоляцію навіть в ситуації обмежень. Ми повинні переконатися, що тисячі жінок, чоловіків та дітей, які стали жертвами торгівлі людьми, залишаються в сфері нашої діяльності. Під час періоду надзвичайних заходів GRETA продовжить свою діяльність з моніторингу виконання Конвенції Ради Європи про заходи щодо протидії торгівлі людьми, навіть якщо графік її візитів до країн та підготовки звітів тимчасово зміниться.
 
(Неофіційний переклад)
Оригінал заяви англійською мовою: https://bit.ly/2xavqOT