Заява Платформи НУО Міжнародної асоціації Ла Страда щодо впливу COVIN-19 на захист прав осіб, що постраждали від торгівлі людьми та експлуатації

Заява Платформи НУО Міжнародної асоціації Ла Страда щодо впливу COVIN-19 на захист прав осіб, що постраждали від торгівлі людьми та експлуатації

“Криза, викликана появою і поширенням коронавірусу (COVID-19) вплинула на всі країни та суспільства. Більшість європейських держав вживають обмежувальних заходів для запобігання широкому розповсюдженню COVID-19 та зменшення ризиків для здоров’я населення. Хоча нова ситуація зачіпає всіх, особливо негативний вплив вона має на маргіналізовані громади, включаючи тисячі мігрантів, які працюють у Європі на низькооплачуваній та близької до експлуатації роботі, підтримуючи європейські країни через компенсацію нестачі робочої сили.
 
Наразі, в час кризи, нерівність та дискримінація підвищують не лише ризики насильства та жорстокої експлуатації щодо найбільш уразливих категорій осіб, але й піддають їх ризику зараження, що в свою чергу, може потенційно призвести до подальшого обвинувачення в тому, що вони становлять загрозу для громадського здоров’я.
 
Багато з них – жінки, чоловіки та діти, які перебувають у неврегульованій та нестабільній ситуації. Вони часто стикаються з жорстоким поводженням та експлуатацією, намагаючись вижити на вулиці, в приватних будинках, в барах, ресторанах, крамницях, на сільськогосподарських угіддях та в інших місцях на узбіччі суспільства. Хоча і жінки, і чоловіки можуть бути жертвами жорстких форм трудової експлуатації, як правило, жінки частіше за чоловіків зайняті в неформальному секторі, який не охоплюється законодавством про працю чи соціальним захистом.
 
Міжнародна Асоціація Ла Страда закликає звернути увагу на складну ситуацію постраждалих від торгівлі людьми та осіб, уразливих до торгівлі людьми, експлуатації та жорстокого поводження, а також до здійснення цілеспрямованих заходів для забезпечення їх захисту і підтримки, запобіганню дискримінації та нерівному поводженню…”
 
З повним текстом заяви можна ознайомитися за посиланням https://bit.ly/2UXq9SK