Дев’ятий загальний звіт за результатами діяльності Групи експертів Ради Європи з протидії торгівлі людьми (GRETA)

Дев'ятий загальний звіт за результатами діяльності Групи експертів Ради Європи з протидії торгівлі людьми (GRETA)

Група експертів Ради Європи з протидії торгівлі людьми представила звіт щодо діяльності, який охоплює період 1 січня – 31 грудня 2019 р.

Наприкінці минулого року GRETA завершила другий раунд моніторингу імплементації Конвенції Ради Європи про заходи щодо протидії торгівлі людьми та розпочала новий – третій раунд оцінки. У звіті представлено висновки щодо імплементації Конвенції за період 12 років, з часу її вступу в силу, на базі звітів другого моніторингового раунду GRETA.
 
За результатами другого раунду моніторингу Група експертів GRETA приділяє особливу увагу заходам, які спрямовані на вразливість дітей до торгівлі людьми. Аналіз показує, що більшість країн-учасниць продовжують мати серйозні прогалини в ідентифікації та наданні допомоги дітям, постраждалим від торгівлі людьми, зменшення можливостей щодо відповідного розміщення та влаштування таких дітей. Ще одним проблемних аспектом для багатьох країн є значна кількість дітей-мігрантів без супроводу, які фактично є «невидимими» для місцевих інституцій.
 
Також у звіті відзначається значні недоліки щодо допомоги, яка надається дорослим постраждалим від торгівлі людьми. Більшість послуг допомоги, включаючи притулки, розраховані та передбачають надання послуг постраждалим – жінкам, особливо тим, які постраждали від сексуальної експлуатації. Кількість чоловіків, які постраждали від торгівлі людьми зростає, проте залишається нестача в ініціативах та проектах, спрямованих на надання допомоги саме цієї категорії постраждалих.
 
Беручи до уваги певні позитивні зміни, захист прав постраждалих та допомога їм залишається проблематичним аспектом. Оскільки ідентифікація не є системною, значна кількість постраждалих залишається невиявленими. Наявні статистичні дані свідчать про тенденції збільшення кількості постраждалих (ймовірно та формально ідентифікованих).
 
Серед інших проблемних аспектів: період одужання та прийняття рішень для постраждалих від торгівлі людьми, доступ до компенсацій, правова допомога тощо. Водночас у звіті відмічається наявність певних позитивних напрацювань у цих сферах, порівняно із результатами першого раунду оцінки. Це також є ознакою того, що країни-учасниці покращують свої правові та інституційні рамки, політики та практики, враховуючи рекомендації GRETA.
 
Призначення покарань за злочин торгівлі людьми залишається незадовільним. Не зважаючи на криміналізацію цього злочину всіма країнами-учасницями Конвенції, на практиці в більшості країн покаранням охоплюються не всі форми експлуатації, статистика щодо винесення вироків за цей злочин є досить низькою, терміни призначених покарань є не значними, а конфіскація майна торговців людьми є рідкістю. GRETA наголошує, що безкарність торговців людьми, відсутність ефективних та пропорційних санкцій нівелює зусилля, спрямовані на боротьбу з торгівлею людьми та забезпечення постраждалим доступ до правосуддя.
 
Повний текст звіту: https://bit.ly/3aMGa4u
 
Для України процес третього раунду моніторингу GRETA має розпочатися в лютому 2021 р., коли країні має бути надісланий опитувальник.
 
Громадські організації можуть активно долучатися до моніторингових процесів і їхній вклад є дуже важливим.
 
Працюємо далі!