Дискусія з експертами та експертками на тему: «Сурогатне материнство та торгівля дітьми»

Відкрита дискусія з експертами та експертками на тему: «Сурогатне материнство та торгівля дітьми»

24 грудня відбулася відкрита дискусія з експертами та експертками на тему: «Сурогатне материнство та торгівля дітьми».

В Україні сурогатне материнство є законодавчо дозволеною допоміжною репродуктивною технологією для певних категорій батьків, в тому числі й нерезидентів України.

Одночасно в Україні відсутній закон про сурогатне материнство, як і відсутнє саме визначення терміну «сурогатне материнство» в українському законодавстві.

❓Як можна ідентифікувати дану проблему та які її індикатори?
❓Які основні шляхи сьогодні у протидії торгівлі дітьми?
❓На що варто звертати увагу?
❓Хто є потерпілим у даній ситуації?
❓Що відбувається з жертвами торгівлі дітьми в подальшому?
❓Які кроки потрібно вживати?

Про ці та інші питання більше, щодо торгівлі дітьми з використанням репродуктивної технології сурогатне материнство, обговорювали під час відкритої дискусії за участю Урядової уповноваженої з ґендерної політики, заступника начальника управління зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми, та директорки з юридичного забезпечення ГО «Ла Страда-Україна» Марини Легенької, представників державних структур, громадських та міжнародних організацій, ЗМІ.

Серед пропозицій щодо відповіді на існуючі ризики, учасниками дискусії були озвучені такі пропозиції: Необхідність у вдосконаленні законодавства, яке регулює дані питання; необхідність запровадження незалежних центрів генетичної експертизи ДНК у випадку використання даної репродуктивної технології та вин, обов’язкове страхування сурогатних матерів, і в цілому – винесення на загальне обговорення питання щодо посилення контролю за регулюванням застосування репродуктивної технології сурогатне материнство або її повної заборони в країні, переваги та ризики обох шляхів тощо.

Як зазначили учасники дискусії – «До початку дискусії було багато питань, а після неї стало ще більше». І це дійсно свідчить про актуальність проблеми, її латентність та табуйованість, і безумовно потребу у продовженні діяльності щодо її вирішення.

Захід відбувся в рамках проекту: “Адвокація покращення державного реагування та політики протидії торгівлі людьми“ за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Королівства Норвегія.