Законопроект, яким передбачається посилення адміністративної відповідальності за вчинення домашнього насильства

Вже котрий день маємо звернення представників ЗМІ щодо законопроекту, яким передбачається посилення адміністративної відповідальності за вчинення домашнього насильства.
 
Наскільки штрафи, підвищені в 1000 разів, будуть ефективними в запобіганні та протидії домашньому насильству?
 
Чи штраф від 17 000 грн – це те стягнення, яке буде належним покаранням для кривдника?
Відповіді на ці питання, на жаль, не втішні.
 
Сьогодні штраф за вчинення домашнього насильства становить від 170 до 340 гривень у випадку притягнення до адміністративної відповідальності вперше та від 340 до 680 гривень у випадку повторного притягнення до відповідальності протягом року.
 
Аналіз результатів розгляду справ про притягнення особи до адміністративної відповідальності за ст. 173-2 КУаАП свідчить, що переважає практика застосування саме штрафу, як виду адміністративного стягнення.
 
Але штрафи як вид адміністративного стягнення не є ефективними і сьогодні, про що неодноразово зазначали і представники громадських організацій, і органів державної влади. Результати моніторингу ситуації реагування системи правосуддя на домашнє насильство та насильство щодо жінок і в 2018, і в 2019 рр. це підтверджують.
 
А значне підвищення штрафів може лише погіршити ситуацію та призвести до негативних наслідків – як економічного навантаження для родини кривдника, так і збільшення латентності випадків домашнього насильства.
 
Чому?
  • штраф в багатьох випадках виплачується з сімейного бюджету, а в деяких випадках безпосередньо самою постраждалою;
  • острах саме такого виду стягнення як штраф може стати стримуючим фактором звернення до поліції.
Тож чи є насправді ініціатива такого законопроекту такою, яка направлена на запобігання та протидію домашньому насильству? Чи за гучними ініціативами стоїть щось інше..?
 
Сьогодні держава має виконати взяті зобов’язання та ратифікувати Стамбульську Конвенцію та забезпечити належне реагування на випадки домашнього насильства!