Міжнародний центр з розвитку міграційної політики опублікував аналітичну записку щодо впливу COVID-19 на українських трудових мігрантів у чотирьох європейських країнах

Міжнародний центр з розвитку міграційної політики (International Centre for Migration Policy Development) опублікував аналітичну записку щодо впливу COVID-19 на українських трудових мігрантів у чотирьох європейських країнах: Чехії, Угорщині, Польщі та Італії. Трудові мігранти з України становлять найбільшу групу іноземних робітників в Європейському Союзі.
 
Виклики, з якими найчастіше зіштовхуються мігранти у зв’язку з кризою, викликаною COVID-19, включають: втрату роботи та засобів до існування, порушення строків перебування в приймаючій країні, складнощі з поверненням, коли держави, і зокрема транзитні держави, вводять заборони на перетин кордону для іноземців тощо.
 
В той же час, страждають і економіки приймаючих держав, в яких відчувається нестача робітників-мігрантів, особливо в тих галузях, які є необхідними для функціонування системи забезпечення харчовими продуктами.
 
Держави, які стали об’єктом дослідження, відповідають на відповідні виклики з перемінним успіхом. В аналітичній записці пропонується набір позитивних практик для покращення ситуації з українськими трудовими мігрантами:
 
  • Онлайн-процедури подачі та опрацювання звернень щодо візи;
  • Видача дозволів на перебування на більш тривалий термін та подовження строку дії вже виданих дозволів;
  • Покращення інформаційного забезпечення українською мовою;
  • Створення чат-ботів для відповідей на найпоширеніші питання;
  • Скасування прив’язки робочої візи до конкретного роботодавця або трудового договору.
Детальніше з текстом аналітичної записки можна ознайомитись за посиланням.