Новий Закон від 16 січня 2020 року

Новий Закон від 16 січня 2020 року

◾️Що це означає?

Насамперед Закон посилює відповідальність за злочини, передбачені ст. 152, 153 КК України, вчинені щодо особи, яка не досягла 14 років. За повторне вчинення такого злочину кривдників можуть засудити до довічного позбавлення волі.

Ще один вагомий крок – створення Єдиного реєстру осіб засуджених за злочини проти статевої свободи та недоторканності малолітньої чи малолітнього. Це має стати запобіжником для повторення (рецидиву) таких діянь.

◾️Хто матиме доступ до інформації в цьому реєстрі?

Право на отримання інформації щодо факту перебування конкретної особи в реєстрі мають:

🔹сільські, селищні та міські голови, керівники державних адміністрацій, інших органів державної влади та місцевого самоврядування – щодо осіб, які претендують на зайняття посади керівника (заступника керівника) дошкільного навчального закладу, середнього навчального закладу, позашкільного навчального закладу, закладу охорони здоров’я або іншої установи, організації;

🔹керівники дошкільних навчальних закладів, середніх навчальних закладів, позашкільних навчальних закладів, закладів охорони здоров’я або іншої установи, організації, зобов’язаної здійснювати нагляд за малолітніми особами або надавати послуги медичного, навчального чи соціального характеру таким особам, у зв’язку з вирішенням питання щодо прийняття особи на роботу.

◾️Ще декілька акцентів:

🔹 Встановлюється адміністративний нагляд за відповідною категорією засуджених осіб, звільнених з місць позбавлення волі.

🔹 Запровадження добровільного заходу медичного характеру у вигляді хімічної кастрації з законопроекту було вилучено.