Відпустка та інші можливості на період карантину для батьків, які доглядають за дітьми

Відпустки та інші можливості для батьків, які доглядають за дітьми, на період карантину

12 березня 2020 року набула чинності постанова КМУ «Про запобігання поширенню на території України коронавірусу COVID-19», відповідно до якої з 12 березня до 3 квітня на усій території України був запроваджений карантин. Цей запобіжний захід забороняє:

  • відвідування закладів освіти її здобувачами;
  • проведення всіх масових заходів, у яких бере участь понад 200 осіб, крім заходів, необхідних для забезпечення роботи органів державної влади та органів місцевого самоврядування. Спортивні заходи дозволяється проводити без участі глядачів (уболівальників).

З цього приводу є відповідний лист Міністерства освіти і науки України.

Це спричинило появу низки питань і основне з них – карантин ввели, куди подіти дітей?

У зв’язку з цим, нагадаємо важливу інформацію щодо відпусток та інших можливостей для забезпечення догляду за дітьми на період карантину.

Для того щоб залишитися вдома з дитиною на період карантину можна скористатися:

Щорічна відпустка поза графіком.

Надається особам з інвалідністю, жінкам, які мають двох і більше дітей віком до 15 років або дитину з інвалідністю, жінкам перед або після пологів, одинокій матері (батьку), дружинам (чоловікам) військовослужбовців.

Додаткова відпустка (10 календарних днів).

Надається жінці, яка має 2х або більше дітей до 15 років або дитину з інвалідністю чи повнолітню дитину – особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи.

Відпустка за свій рахунок на період карантину.

Обов’язково надається матері, батьку, бабусі, дідусю, іншим особам, які здійснюють догляд за дитиною віком до 14 років на період оголошення карантину на відповідній території (п.3-1 ст. 25 ЗУ “Про відпустки”).

  • Заява працівника (обов’язкова);
  • докази родинних зв’язків (для бабусі або дідуся);
  • довідка зі школи (дитячого садочку) про карантин.

Відпустка за свій рахунок за згодою сторін (15 днів)

Може надаватись всім працівникам за згодою роботодавця та працівника, але не більше 15 календарних днів на рік (на період карантину така відпустка може надаватися понад 15 днів.

Неповний робочий день.

Обов’язково надається вагітній, жінці, яка має дитину віком до 14 років або дитину з інвалідністю. Може надаватись за згодою роботодавця для всіх працівників. Оплата праці пропорціонально відпрацьованому часу або залежно від виробітку.

  • Заява працівника;
  • наказ;
  • зміна графіку.

Надомна робота (дистанційна робота).

На період встановлення карантину роботодавець може доручити працівникові, у тому числі державному службовцю, службовцю органу місцевого самоврядування, виконувати протягом певного періоду роботу, визначену трудовим договором вдома.